Den digitale og den virkelige verden

av aresj

Arne Krokan har i sin blogg lagt ut de første kapitlene fra boken «Digital økonomi 2.0» som han for tiden arbeider med. Boken innledes med utgangspunkt i de endringene som har skjedd i samfunnet siden tiden før den industrielle revolusjon og frem til i dag. Dagens teknologi gir oss muligheter få, om noen, kunne forestille seg var mulig for kun få år tilbake. Teknologi som muliggjør samtidig kommunikasjon og informasjonsdeling mellom alle verdensdeler. Facebook, Twitter, YouTube og andre sosiale medier og nettjenester gjør at alle mennesker utstyrt med datamaskin og nettilgang kan gjøre sine tanker, ideer og meninger tilgjengelig for alle andre på kloden. I et stadig raskere race knyttes vi nærmere hverandre. Sporene vi legger igjen plukkes opp og analyseres for enten å tilby oss varer vi sannsynligvis vil like eller sannsynliggjøre utviklingen i sivilstand de kommende årene. Utviklingen og mulighetene er både imponerende, fasinerende og skremmende. Spørsmålet for meg er om verden er klar for dette?

Verden består, i følge FN, av 194 selvstendige nasjoner. Nasjonene har ulike sett av kunnskap, holdninger, verdier og normer. Innenfor hver nasjon er det ulike grupper som kjemper for innflytelse og makt. Religion har ulik betydning for ulike mennesker og befolkningsgrupper og religionene har ulike sett av leveregler og toleransegrenser.

En filmsnutt som krenker profeten Muhammed ble denne uken fanget opp via YouTube og har skapt uroligheter i store deler av den muslimske verden. Det å vise frem profeten på den måten som er gjort i filmen er sterkt provoserende for muslimer og kommer på toppen av en allerede tilspisset front mellom islam og Amerika spesielt, men også store deler av den vestlige verden. I dette tilfellet har det blant annet forårsaket drap på 4 amerikanske diplomater i Libya samt demonstrasjoner og opprør i flere andre land. Vårt digitale nettverk bidrar med å gjøre informasjonen tilgjengelig for enhver på en historisk effektiv måte. I tillegg er det enkelt å følge utviklingen og således rettferdiggjøre egne reaksjoner når situasjonen eskalerer andre steder.

I den vestlige verden står retten til ytringsfrihet sterk sammen med demokratiet. Vi har bygget opp vår forståelse av denne friheten gjennom en kontinuerlig utvikling siden de første lovene kom på slutten av 1600-tallet. Gjennom disse årene har befolkningen blitt lært opp til å respektere og bruke disse rettighetene. Den kritiske debatten har vært og er en viktig kraft for å drive samfunn og kunnskap fremover. I tiden fremover vil det meste av informasjon være tilgjengelig i land hvor ytringsfrihet aldri har eksistert og der forsøk på kritiske ytringer er blitt hardt straffet. Det kan se ut som teknologiens fremskritt går langt raskere enn det verden er klar for, vi har i alle fall ikke 300 år på å utvikle en felles verdensforståelse for hva som er akseptable ytringer i det digitale rom.